SYARIKAT ENTERPRISE

CIRI-CIRI SYARIKAT ENTERPRISE SSM

Syarikat Enterprise sebenarnya adalah entiti perniagaan enterprise atau milikan tunggal. Syarikat Sdn Bhd pula merupakan entiti perniagaan liabiliti terhad dan terpisah dari pemilik.

Syarikat enterprise merupakan salah satu entiti perniagaan yang popular di malaysia. Setakat ini hampir 7 juta perniagaan telah daftar syarikat enterprise

Antara ciri-ciri utama syarikat enterprise :

1. SYARIKAT ENTERPRISE SSM: MUDAH DITUBUHKAN

Untuk menubuhkan enterprise anda boleh lakukannnya sendiri. Anda tidak memerlukan bantuan pihak ketiga seperti setiausaha syarikat atau ejen pendaftaran.

Anda hanya perlu mendaftar sebagai pengguna di portal SSM EZBIZ. Isikan maklumat yang diperlukan dan buat pembayaran. Secara amnya permohonan anda akan diluluskan dalam 3-5 hari bekerja.

Penerangan lanjut mengenai pendaftaran SSM EZBIZ di entri berikut:DAFTAR SSM ONLINE.

2. SYARIKAT ENTERPRISE SSM: KOS PENGURUSAN YANG MURAH

Kelebihan enterprise berbanding enterprise adalah kos tahunan yang murah.Berikut adalah kos pendaftaran perniagaan enterprise ssm atau milikan tunggal selama setahun

A .Perniagaan pemilikan tunggal menggunakan nama sendiri seperti di kad pengenalan – RM30.00.
B .perniagaan pemilikan tunggal atau perniagaan perkongsian menggunakan nama tred – RM60.00.
C. Pendaftaran cawangan – RM5.00 setiap cawangan.
D. Cetakan Maklumat Perniagaan – RM10.00.

3. SYARIKAT ENTERPRISE SSM: DIYAKINI DAN ADA KREDIBILITI

Dengan nombor perniagaan SSM, anda akan lebih dipercayai kerana anda telah mendaftar perniagaan anda secara sah disisi undang-undang.

4. SYARIKAT ENTERPRISE SSM: BOLEH BUKA AKAUN SEMASA

Dengan syarikat enterprise, anda sudah boleh membuka akaun perniagaan di bank. Jadi ada tidak perlu lagi menggunakan akaun personal anda. Transaksi yang terlalu banyak pada akaun personal boleh menyebabkan akaun personal anda dibekukan

5. SYARIKAT ENTERPRISE SSM: TIDAK PERLU AUDIT

Syarikat enterprise atau milikan tunggal ditubuhkan dibawah akta perniagaan 1956. Di bawah akta ini, syarikat enterprise tidak diwajibkan untuk melakukan audit. Oleh itu terdapat banyak penjimatan yang boleh dilakukan dari segi masa, tenaga kerja dan wang ringgit.

Kos audit boleh mencecah sehingga puluhan ribu ringgit bergantung kepada jumlah jualan atau nilai asset. Lagi besar sales dan asset anda lagi besar kos audit.

6. SYARIKAT ENTERPRISE SSM: PATUH PADA UNDANG-UNDANG

Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 menyatakan sebarang perniagaan yang mendatangkan keuntungan mesti berdaftar dengan Suruhanjaya. Anda boleh dikenakan denda sehingga RM 50,000 atau penjara 2 tahun sekiranya menyalahi akta tersebut.

7. SYARIKAT ENTERPRISE SSM: SATU BENTUK MOTIVASI

Apabila anda telah mendaftar, maksudnya anda serious untuk berbisnes. Anda juga lebih mudah untuk mempromosikan bisnes anda berdasarkan nama pendaftaran bisnes anda.

Syarikat Enterprise

LANGKAH-LANGKAH DAFTAR SYARIKAT ENTERPRISE EZBIZ SSM

 • Penggunan baru dikehendaki membuat pendaftaran sebagai pengguna di Portal ezbiz online. Sila lawati SSM EZBIZ untuk mendaftar.
 • Gunakan e-mel yang aktif dan sah untuk mendaftar.
  Selepas mendaftar, sila pergi ke mana-mana kaunter SSM yang terdekat dengan membawa kad pengenalan dan notifikasi yang diterima daripada e-mel pengguna
 • Sila lakukan pengaktifan ID dengan membuat pengesahan cap jari (biometrik) bagi tujuan keselamatan maklumat. Ianya bagi mengesahkan pemilik sebenar dalam mengelakkan sebarang penipuan dalam daftar pemilik perniagaan. Pengaktifan hanya perlu dibuat sekali seumur hidup
 • Setelah selesai segala urusan, anda boleh menggunakan ezbiz online untuk pendaftaran dan pembaharuan perniagaan secara online.

KOS PENDAFTARAN SYARIKAT ENTERPRISE SSM

Berikut adalah kos pendaftaran perniagaan enterprise ssm atau milikan tunggal selama setahun

A .Perniagaan pemilikan tunggal menggunakan nama sendiri seperti di kad pengenalan – RM30.00.
B .perniagaan pemilikan tunggal atau perniagaan perkongsian menggunakan nama tred – RM60.00.
C. Pendaftaran cawangan – RM5.00 setiap cawangan.
D. Cetakan Maklumat Perniagaan – RM10.60 (Termasuk GST).

PEMBAHARUAN LESEN DAFTAR SYARIKAT ENTERPRISE SSM

Pembaharuan daftar enterprise SSM hendaklah dilakukan sebelum dari tarikh enterprise SSM tamat atau 12 bulan dari tarikh lesen enterprise SSM tamat. Contohnya Abu menubuhkan Abu Enterprise pada 31/12/2019. Abu perlu memperbaharui enterprise itu pada tahun berikutnya selewat-lewatnya pada 31/12/2020.

Pembaharuan lesen enterprise SSM boleh dilakukan secara online di SSM EZBIZ atau di pejabat SSM

Pembaharuan lesen SSM boleh dilakukan dalam tempoh 1 tahun dari tarikh akhir enterpise SSM. Sekiranya ia tidak diperbaharui ianya akan ditamatkan secara automatik oleh SSM. Sambungan contoh Abu diatas, Abu tidak membayar yuran pembaharuan SSM pada 31/12/2020. Secara automatik pendaftaran SSM Abu enterprise dibatalkan pada 1/1/2021. (SSM)

KELEBIHAN DAFTAR SYARIKAT ENTERPISE SSM

Sekiranya anda mendaftar entiti enterprise, anda akan mendapat kelebihan berikut:

 1. Mudah, murah dan cepat untuk ditubuhkan
  Ianya siap dalam masa 1 jam. Berbanding dengan syarikat, 5-7 hari diperlukan untuk penubuhan. Selain itu, kos enterprise juga lebih murah. Hanya RM 70 diperlukan berbanding kos penubuhan syarikat sdn bhd yang mencecah ribuan ringgit.
 2. Diyakini dan ada kredibiliti
  Sdn Bhd adalah entiti yang paling sesuai untuk memajukan bisnes. Pihak bank dan pembekal lebih suka berurusan dengan perniagaan berstatus sdn bhd.
 3. Boleh buka akaun bank semasa
  Satu akaun khas boleh dibuka bagi tujuan perniagaan. Ini memudahkan operasi dan pengurusan

Maklumat lanjut kelebihan daftar enterprise SSM boleh didapati pada artikel ini: Kelebihan Enterprise

KEKURANGAN DAFTAR SYARIKAT ENTERPRISE SSM

Sekiranya anda mendaftar entiti enterprise, berikut adalah beberapa kekurangan entiti perniagaan enterprise SSM

 1. Liabiliti tidak terhad
  Anda boleh kehilangan kesemua harta yang didaftar dibawah nama anda. Hal ini termasuk rumah dan kereta anda.
 2. Tidak boleh diwarisi
  Enterprise tidak boleh diwarisi kerana pemilikan tidak boleh dipindah milik. Enterprise anda akan dibubar pada hari kematian anda.
 3. Kurang kredibiliti berbanding Sdn Bhd
  Enterprise hanyalah untuk permulaan. Entiti syarikat sdn bhd menunjukkan usahawan itu komited dan bersungguh-sungguh memajukan perniagaan
 4. Kadar cukai yang tinggi.
  Keuntungan enterprise boleh dikenakan sehingga 28% berbanding sdn bhd bermula serendah 18%.

Maklumat lanjut kekurangan daftar enterprise SSM boleh didapati pada artikel ini: Kekurangan Enterprise